Specialisaties

Lymfe- en Oedeemtherapie

Lymfedrainage is een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die bemoeilijkt kan worden door een congenitale (aangeboren) problematiek, maar natuurlijk ook als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel geoptimaliseerd worden. Dit noemt met lymfedrainage of oedeemtherapie. Lymfedrainage is een zachte massagetechniek die de lymfevaten en lymfeknopen optimaal stimuleren. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder manuele lymfedrainage ad modem Vodder.

 

Oefentherapie

Naast de “hands on” fysiotherapiebehandeling zult u zelf ook moeten werken aan uw herstel. Wij maken voor u een oefenprogramma op maat, zodat u zelf aan de slag kunt gaan. Samen zorgen wij ervoor dat uw klachten optimaal behandeld kunnen worden.

 

Bekkenklachten

Het bekken is een soort ring bestaande uit botten, gewrichten en een groot aantal spieren en banden. Het bekkengebied bevind zich tussen uw navel, uw lage rug en uw schaambeen. Dit maakt het bekken tot een zeer complex gebied. Bekkenklachten komen vooral voor bij vrouwen met name tijdens en/of na de zwangerschap, maar ook mannen kunnen er mee te maken krijgen. Voor verschillende bekkenklachten kunt u bij ons terecht. Denk daarbij aan bekkeninstabiliteit, dysfunctie van bekkenbodem, incontinentieklachten en pijn aan bil en heupspieren.

 

Revalidatie na een operatie

De revalidatie na een operatie start meteen in het ziekenhuis. Hier komt een fysiotherapeut langs met advies over houding en bewegingen. Hij legt onder meer uit hoe je het beste in en uit bed komt, in of uit een stoel moet komen en op een veilige en verantwoorde manier kunt traplopen. Deze activiteiten dienen als basis, zodat de patiënt naar huis mag.

De meeste ziekenhuizen adviseren om thuis direct verder te gaan met fysiotherapie. Dit om sneller te herstellen en problemen in het verdere herstelproces te voorkomen.

 

Medical Taping Concept

De behandelmethode is uiterst effectief, pijnvrij en veilig.
Bij de juiste toepassing ervaart de patiënt gedurende de behandeling al direct verschil.

In het praktijkveld wordt de tape als extra interventie toegepast om sneller tot een resultaat te komen. De patiënt/sporter geneest niet sneller, maar het weefsel kan beter regenereren doordat enkele processen in het lichaam ondersteund of geactiveerd worden. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen dan wel oplossen.

De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat CureTape® een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Visueel gezien kan men golfjes waarnemen op de tapeapplicatie; Deze worden convolutions genoemd.

Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Indicatie voor CureTape®:

 • (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en schouderklachten, maar ook knie- en kuitklachten. Hypotone spieren kun je stimuleren en hypertone spieren inhiberen.
 • Preventief toepassen van CureTape® om spieren en gewrichten bij overbelasting te beschermen.
 • De range of motion verandert direct bij juiste toepassing.
 • Reduceren van ontstekingen.
 • Verminderen van klachten door vloeistofstuwingen zoals oedeem en bloeduitstortingen. Er zijn speciale technieken voor het behandelen van lymfoedeem en hematomen.
 • Correctie van de lichaamshouding of standverandering van een gewricht.
 • Direct invloed op het endogene en analgetisch systeem (pijndemping).
 • Behandeling van problemen ontstaan door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfarm).
 • Bestrijding van (spannings) hoofdpijn en zenuwpijn door beïnvloeding van het zenuwstelsel.
 • Segmentaal, door het gunstige beïnvloeden van organen zoals bij o.a. maagklachten en menstruatieklachten.
 • Verbetering van de propriosensoriek.
 • Beïnvloedt enkele eigenschappen van de fascia  door mechanisch en sensorische stimulatie.

 

Manuele therapie

De manueel therapeut specialiseert zich in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan met name de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten

 

Shockwave

Shockwave therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat.Chronische pijn wordt veelal veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalkingen van een spier, pees of slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen kunnen veel pijn veroorzaken. Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat shockwavetherapie vaak erg goede resultaten geeft.

Radiale Shockwave Therapie is een moderne en zeer doeltreffende behandelingsmethode. De werking van Radiale Shockwave Therapie is vaak al na 4 behandelingen merkbaar. Het genezingsproces wordt versnel door stimulatie van de zelfgenezende eigenschappen van het lichaam. Ze bevorderen de stofwisseling en verbeteren de bloedsomloop. Beschadigt weefsel hersteld en geneest zich. Hierdoor neemt de pijn af en verbetert de mobiliteit.

 

Dry needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needlinggebruikt een “droge” (dry) acupuntuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur!! Bij acupunctuur  worden vaak meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenaamde triggerpoints en is geen ‘energie’behandeling.

 

 

Voor meer informatie over deze onderwerpen kunt u altijd contact met ons opnemen.